Drie landen waar altijd de zon schijnt

Als het om beleggen gaat
lees verder

Wij beleggen bijna uitsluitend in wat we noemen de SUN-landen. De afkorting voor Switzerland, The United States and The Netherlands.

Deze landen hebben veel gemeen. Zo kennen ze de afgelopen 150 jaar de hoogste groei van het Bruto Nationaal Product per hoofd van de bevolking, zijn het monetaire vluchthavens in tijden van oorlog en zijn het broedplaatsen voor solide multinationals. Zo zijn Nederland en Zwitserland, ondanks een beperkt aantal inwoners, de thuishaven van een aantal van ’s werelds grootste multinationals.

Hoe anders was dat in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk? Maar dat terzijde.

Ook beleggers hebben baat bij deze landen. Een portefeuille met uitsluitend aandelen van Zwitserse, Amerikaanse en Nederlandse multinationals bleek de laatste decennia onverslaanbaar. En niet te vergeten de obligatiebeleggers. Zij hebben met een gerust hart kunnen beleggen in de staatsleningen van deze landen. Over de laatste 200 jaar hebben de SUN-landen namelijk altijd rente betaald en hun leningen op tijd afgelost. Hoe anders was dat in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk? Maar dat terzijde.

Maar waarom zijn de SUN-landen succesvol?

Wat maakt Zwitsers, Amerikanen en Nederlanders tot succesvolle ondernemers? Waarom kan je als lange termijn belegger de rest van de wereld links laten liggen? Wij betogen dat dit onder meer te maken heeft met het feit dat deze drie landen excelleren én in kennis, én in betrouwbaarheid. Zo scoren Zwitserland en de VS respectievelijk een eerste en tweede plaats op de ranglijst van kennislanden, Nederland staat op nummer 7. Verder behoren deze landen volgens allerlei onderzoeken tot ’s werelds meeste betrouwbare landen, samen met bijvoorbeeld de Scandinavische landen, Nieuw Zeeland en Australië. Maar nogmaals, de combinatie hoog kennisniveau en hoge betrouwbaarheid geldt alleen voor de SUN-landen.

nog een verhaal

Waarom we eens per jaar in Omaha zijn

en er een milkshake drinken