Drie landen waar altijd de zon schijnt

Als het om beleggen gaat
lees verder

Wij beleggen bijna uitsluitend in wat we de SUN-landen noemen. De afkorting voor Switzerland, The United States and The Netherlands.

Deze landen hebben veel gemeen. Zo kennen ze een stabiele groei van het Bruto Nationaal Product per hoofd van de bevolking, zijn het monetaire vluchthavens in tijden van oorlog en zijn het broedplaatsen voor solide multinationals. Nederland en Zwitserland behoren, ondanks, of misschien juist dankzij, een beperkt aantal inwoners, tot de meest innovatieve landen ter wereld met een zeer sterke concurrentiepositie.

Hoe anders was dat in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk, maar dat terzijde.

Ook beleggers hebben baat bij deze landen. Een portefeuille met uitsluitend aandelen van Zwitserse, Amerikaanse en Nederlandse multinationals bleek de laatste decennia onverslaanbaar. En niet te vergeten de obligatiebeleggers. Zij hebben met een gerust hart kunnen beleggen in de staatsleningen van deze landen. Over de laatste 200 jaar hebben de SUN-landen namelijk altijd rente betaald en hun leningen op tijd afgelost. Hoe anders was dat in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk? Maar dat terzijde.

Maar waarom zijn de SUN-landen succesvol?

Wat maakt Zwitsers, Amerikanen en Nederlanders tot succesvolle ondernemers? Waarom kan je als lange termijn belegger de rest van de wereld bijna helemaal links laten liggen? Wij betogen dat dit onder meer te maken heeft met het feit dat deze drie landen excelleren én in kennis, én in betrouwbaarheid. Zo scoren Zwitserland en de VS respectievelijk een eerste en derde plaats op de ranglijst van meest innovatieve landen, Nederland staat op nummer 7. Verder behoren deze landen volgens allerlei onderzoeken tot ’s werelds meeste betrouwbare landen, samen met bijvoorbeeld de Scandinavische landen, Nieuw Zeeland en Australië. Maar nogmaals, de combinatie hoog kennisniveau en hoge betrouwbaarheid geldt met name voor de SUN-landen.

nog een verhaal

Waarom we eens per jaar in Omaha zijn

en er een milkshake drinken