Oorsprong 'Hoofbosch'

De vader van Martien van Winden, Martien van Winden sr., is geboren op Hoeve Hoofbosch aan de Schieweg 146 (zie foto) in Delft. De boerderij is gebouwd in de 17e eeuw op de fundamenten van een oud klooster en ligt aan de waterloop de Schie. Meest opmerkelijk aan de boerderij is het monumentale smeedijzeren hek. Dit is geplaatst op een over de sloot geslagen gemetselde boogbrug. De twee zijvleugels van het hek dragen de namen ‘Hoof’ (links) en ‘Bosch’ (rechts). Het hek is waarschijnlijk afkomstig van een 13e-eeuws landgoed met de naam Hoofbosch ten zuiden van het dorp De Lier. Van de buitenplaats zelf is tegenwoordig zo goed als niets meer over. Alleen in het kassenlandschap zijn nog een stukje van de oprijlaan en de grachten die het landgoed omsloten te herkennen.

Eind 2020 verscheen het vuistdikke boek 'Geschiedenis van het Westland', van Jaap van Duijn. Hierin wordt over 'buitenplaats Hoofbosch' het volgende geschreven:

Langs de Schie, aan Schieweg 146 onder Delft, staat een boerderij met een smeedijzeren toegangshek met daarop de naam HOOF BOSCH. Waarschijnlijk is dit hek door de toenmalige eigenaar van deze boerderij, Leendert van der Maarel, die hem in 1808 verwierf, bij de sloop van de buitenplaats gekocht om de toegangspartij van zijn eigen boerderij te verfraaien. In de 20e eeuw boerde een Van Winden op de boerderij aan de Schieweg. Een telg uit deze familie, Martien van Winden, startte in 2006 een beleggingsfonds dat hij vernoemde naar de boerderij: Hoofbosch.

Edin Mujagić

aan boord van Hoofbosch