Wie zijn wij

Wie zijn wij
Oprichters Martien van Winden en zijn zwager en zakenpartner Robbert-Jan Engels.

In 1985 begon Martien van Winden de beleggingen van zijn schoonfamilie te beheren.

In 2012 verkreeg de beheerder van Hoofbosch een vergunning van de Nederlandse financiële toezichthouders. Medeoprichter van Hoofbosch en Martiens zwager Robbert-Jan Engels, trad toe om de zakelijke kant van het fonds, inclusief de naleving van regelgeving en risico’s, te managen. Hoofbosch groeide van slechts 10 miljoen euro onder beheer bij de start, tot meer dan 250 miljoen euro medio 2020.

Martien van Winden heeft 40 jaar ervaring als professionele belegger. Hij heeft een passie voor geschiedenis, filosofie en economie. Martien begon zijn carrière bij Robeco, waar hij in eerste instantie verantwoordelijk was voor Nederlandse aandelen. Later legde hij zich toe op Duitse, Britse, Italiaanse, Franse en Amerikaanse bedrijven. Ook toen al deed hij zijn huiswerk. Hij bezocht jaarlijks vele tientallen bedrijven en al doende ontdekte hij dat bedrijven die conservatief en niet opzichtig zijn op het gebied van recepties en inrichting, de best presterende zijn. "Een sober hoofdkantoor zet de toon voor het bedrijf, zelfs voor luxe merken. Deze bedrijven kunnen het zich veroorloven opzichtig te zijn, maar ze kiezen ervoor het niet te zijn", aldus Martien.

Hij herinnert zich zijn eerste jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders (AvA) van het Amerikaanse Kellogg. "We gingen naar Battle Creek, Michigan. De AvA werd gehouden in een klein, stoffig theater. De CEO van het bedrijf zelf begroette ons. We kregen geen koffie of zelfs maar water, laat staan wat te eten. Na drie kwartier vergadering vertrokken we met een voucher van $ 1,50, te besteden aan een Kellogg product naar keuze”, zegt hij.

Rijk Blijven

In 2000 publiceerde hij, op de top van de beurshausse, zijn bestseller over de Nederlandse economische geschiedenis “Rijk Blijven”. In dit boek waarschuwde hij voor het irrationele kuddegedrag van beleggers en pleitte hij voor een ruil van aandelen in obligaties. In 2001 volgde “Nederland De schatkist van Europa”, over het wel en wee van de Europese eenwording en de introductie van de euro. Toen al waarschuwde hij voor het gevaar van het “euro-experiment”. In 2003 publiceerde hij, samen met dr. Marius Rietdijk, een studie over scenarioplanning: “Slag om de toekomst”. In 2010 verscheen zijn nieuwste boek "De Financiële Canon van Nederland". Martien is gastdocent strategisch Management aan de Vrije Universiteit, Universiteit van Amsterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam en opleidingscentrum De Baak.

De overeenkomst tussen HP-printers

en honden